‘Milieubeweging akkoord met zonneparken in het landschap’ kopt Trouw vandaag. De ‘voltallige milieubeweging’ zou zich scharen achter een vandaag gepresenteerd akkoord dat grootschalige zonneparken in het landschap mogelijk maakt. De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) behoort niet tot de medeondertekenaars en distantieert zich nadrukkelijk van dit akkoord.
De VNC is er niet van overtuigd dat in het akkoord voldoende rekening wordt gehouden met ecologische waarden. Omdat het effect van zonneparken op de bodem nog altijd niet eenduidig is bewezen, hanteert de VNC veel strengere eisen aan zonneparken dan die in het akkoord genoemd worden. Zo vindt de VNC dat minstens de helft van de grond in een zonnepark vrij moet blijven van panelen, daar waar het akkoord met slechts 25% volstaat. Bovendien moet een zonnepark volgens de VNC voorzien worden van omringende landschapselementen en dienen bedreigde natuurwaarden in de directe nabijheid gecompenseerd te worden. Het zonnepark moet na vijfentwintig jaar verhuizen, waarna boeren weer gebruik nemen van het land. Uit een door de initiatiefnemer van het park ingesteld fonds kan ten slotte het achtergebleven landschappelijk raamwerk duurzaam beheerd worden.
Al ruim anderhalf jaar waarschuwt de VNC voor de landschappelijke gevolgen van grootschalige zonneparken. Nog los van de invulling van het akkoord is de eigenlijke vraag die gesteld moet worden of het klimaatprobleem met zonneparken op Nederlandse grond opgelost kan worden. Windenergie is het meest efficiënt op zee of aan de kust, zonne-energie in landen waar veel zon is. Wanneer zon en wind inefficiënt worden ingezet wordt de aarde juist nog verder aangetast, omdat de hiervoor benodigde grondstoffen per slot van rekening ook uit de natuur moeten komen.
Voor een omschakeling naar kringlooplandbouw – wat de ‘voltallige milieubeweging’ ook zal willen – is juist meer grond nodig. In dat licht is het moeilijk uit te leggen dat stadslandbouw wordt gepropageerd op daken en in gebouwen terwijl landbouwgronden volgebouwd worden met zonnepanelen. Als in Nederland al zonnepanelen geplaatst worden dan horen deze op daken of in braakliggende bouwlocaties, niet in de wei.
De VNC staat in dit standpunt niet alleen. Zij wordt gesteund door het kabinetsbeleid en de zonneladder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Ook het College van Rijksadviseurs is tegen zonneparken op landbouwgrond en zelfs het deze week verschenen rapport ‘Zorg voor landschap’ van het PBL uit zorgen over het niet tegengaan van zonneparken op landbouwgrond.
Het klimaatprobleem is een opgave voor de hele wereld. Dit akkoord heeft een averechts effect, zowel in Nederland als in andere landen, omdat het resultaat zal zijn dat door inefficiënt gebruik van land en grondstoffen de aarde nog verder wordt aangetast.
Lees hier het artikel van Trouw.