Gisteren is toxicoloog Henk Tennekes overleden. Hij was al lange tijd ernstig ziek en heeft uiteindelijk gekozen voor een vrijwillig levenseinde.
Tennekes schreef meer dan tien jaar geleden als één van de eersten over de rampzalige werking van landbouwgif op bijen en andere insecten. Hij voorspelde een catastrofe voor de biodiversiteit als neonicotinoïden niet verboden zouden worden. Aanvankelijk werden zijn bevindingen niet serieus genomen of zelfs gezien als verraad tegenover de chemiesector waarin Tennekes zelf werkzaam was.
Tien jaar later zou Tennekes alsnog gelijk krijgen, toen een rapport van de Verenigde Naties bevestigde wat hij had voorspeld: onze natuur gaat in rampzalig tempo achteruit, voor een belangrijk deel door het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw.
Henk Tennekes was een dappere man die tot het laatst toe is blijven strijden voor het natuurlijk leven op onze aarde, ondanks de prijs die hij daar persoonlijk voor heeft moeten betalen. Zijn boodschap konden en kunnen wij als vereniging alleen maar aanmoedigen en onderschrijven. Daarom hebben wij Henk Tennekes vorig jaar geëerd met een Gouden Mispel, voor de moedige en volhardende wijze waarop hij de destructieve werking van chemicaliën op ons landschap en de natuur onder de aandacht brengt.
Tennekes’ dankwoord tijdens de uitreiking van de Mispel was dan ook onomwonden: “Vier van de vijf insecten zijn inmiddels verdwenen, en daarmee trekken we het tapijt weg onder het hele ecosysteem. Insecten staan aan de basis van onze voedselketen. Als we die uitroeien roeien we uiteindelijk onszelf uit. We staan voor een keus. Of we zetten de industriële landbouw voort en eindigen met een ecologisch armageddon, of we bezinnen ons op de landbouw die we bedrijven en proberen met biologische middelen plagen te bestrijden.”
Het gedachtegoed van Henk Tennekes zal blijven voortleven, ook in ons eigen werk. De VNC wenst de familie van Tennekes veel sterkte met dit grote verlies.