Bureau Zebra ontwikkelt in nauwe samenwerking met de VNC een groen zonnepark tussen Leuth en Kekerdom, in de gemeente Berg en Dal, met aandacht voor de biodiversiteit en kwaliteit van het landschap.
De gemeente Berg en Dal heeft in een raadsbesluit eind 2019 nadrukkelijk gekozen voor kleinschalige energieopwekking ten oosten van de Wylerbaan en één grootschalige pilot voor energieopwekking tussen Millingen en Leuth. Daarvoor is 400 ha aangewezen op land en water.
De VNC is tegenstander van grootschalige energieopwekking op land en wil zonopwekking op daken en liefst in landen met veel zon, zoals in woestijnen. En windopwekking op zee, waar het hard waait. Dit gezien het beslag van beide op grondstof en ruimte.
Echter de Natuur- en Milieubeweging heeft door de Tweede Kamermotie over de zonneladder af te zwakken uitgesproken niet tegen energieopwekking op land en zelfs in natuurgebieden te zijn. (Zie ook: VNC niet akkoord met zonneparken in het landschap.) Ook de Regionale Energiestrategieën (RES) en politiek verantwoordelijken (gemeenten en provincies) hebben geen heldere keuzes gemaakt om eisen te stellen rond de ecologische gevolgen van zonneparken voor bodem, natuur en landschap en hebben geweigerd positieve maatregelen verplicht te stellen.
Inmiddels schieten de plannen voor zonneparken (groot- en kleinschalig) als paddenstoelen uit de grond. Om eens en voor altijd duidelijk te krijgen of grootschalige opwekking van zonne- en windenergie natuur en landschap juist kunnen dienen en de natuur nadrukkelijk kunnen verrijken – inclusief Rode Lijstsoorten – en de ecologische angels (met name de gevolgen voor de bodem) teniet kunnen worden gedaan, heeft de VNC besloten bij één project onder strenge voorwaarden medewerking te verlenen. Dit nadrukkelijk op een locatie waar ‘warme’ contacten bestaan tussen de verschillende partijen, zijnde gemeente, provincie en soortenorganisaties. Met als nadrukkelijke bijkomstigheid dat daarmee het Heuvelland bij Groesbeek en het grootste deel van de Ooijpolder van ingrepen gevrijwaard blijven.
Het dient een groen park te worden, voorzien van landschapselementen, waar voldoende ruimte tussen de panelen is voor zon en water en waar bedreigde diersoorten zich thuis voelen. Wanneer het park over circa 30 jaar vertrekt blijft het eromheen gerealiseerde landschap – met een hoge biodiversiteit en toegankelijkheid voor omwonenden – bestaan.
Vergelijkbare handels- en werkwijzen zijn door de VNC in het verleden gevolgd bij grootschalige ontgrondingen, woningbouw, bedrijventerreinontwikkelingen en ruilverkavelingen. Een greep uit de (compensatie)landschappen die de VNC heeft gerealiseerd kunt u zien in onderstaande foto’s en video.
Op dit moment werken we de plannen verder uit. Het project krijgt binnenkort een eigen website waar u meer informatie kunt vinden en de voortgang kan volgen.
Heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar: sander.veltmaat@zbr.nu of bel naar 085 – 303 43 71