Namens het Russell-ter Brugge fonds van Ars Donandi ontvangt de VNC een prachtige schenking van € 10.000 voor verschillende projecten voor het behoud van de wilde bij en de zeldzame zwarte honingbij.
Bijen krijgen steeds meer de aandacht van de VNC. Extra maatregelen in het cultuurlandschap geven ze een enorme steun in de rug in deze voor hen moeilijke tijden. Zo creëren we bijvoorbeeld weelderige akkerranden vol bloemen en kruiden, zorgen we voor hoogstamfruit en planten en onderhouden we hagen met zoveel mogelijk bloesemhoudende struiken erin. Daar komen veel bijen, maar ook hommels, vlinders en ontelbare andere insecten op af. Insecten die onmisbaar zijn voor gewasbestuiving en als voedsel dienen voor vogels en allerlei andere dieren.
Zwarte honingbij
De VNC houdt ook verschillende volken van de inheemse zeldzame zwarte honingbij, in bijenkasten rondom ons kantoorpand op de Wylerberg. Daarmee dragen we bij aan de terugkeer en de instandhouding van dit zeldzame landbouwhuisdierenras, en tevens aan het behoud van deze bij als inheemse wilde bijensoort. De zwarte honingbij is een stuk beter bestand tegen de kou dan andere honingbijen, en kan daardoor eerder beginnen met stuifmeel verzamelen, waardoor de vroege voorjaarsbloeiers ook worden bevrucht. Tevens is de zwarte honingbij bestand tegen de beruchte varroamijt, waardoor chemische bestrijding niet nodig is. Een binnenkort op stapel staande investering is het construeren van vervangende bijenkasten. Dankzij de bijdrage van het Russell-ter Brugge fonds kunnen we dit nu starten.
Eikenzandbij
Ook voor solitaire bijen worden verschillende projecten nu mogelijk gemaakt. De VNC heeft de afgelopen periode al verschillende maatregelen getroffen voor de zeldzame eikenzandbij, mede mogelijk gemaakt dankzij subsidie van provincie Gelderland. Een van de laatste en tevens voornaamste leefgebieden nabij Berg en Dal kon hierdoor worden opgeknapt. Maar er moeten nog enkele aanvullende maatregelen getroffen worden: er is stormschade aan bomen die geruimd moet worden, en een steilrand behoeft een beheercyclus. Dat kunnen we nu dus oppakken.
Urgentie
Het verdwijnen van bijensoorten betekent een onomkeerbaar verlies aan biodiversiteit. Daarnaast ontstaat een ernstig probleem voor natuur en landbouw. Wilde bijen zijn namelijk onmisbare belangrijke bestuivers van wilde bloemen, struiken en bomen, en van voedselgewassen.
Albert Einstein waarschuwde al in 1965 dat we zuinig moeten zijn op onze bijen: “Als de bij van het aardoppervlak verdwijnt, heeft de mens nog maar vier jaar te leven.”
De VNC zal zich blijven inzetten voor de wilde bij. En dankzij de mooie bijdrage van het Russell-ter Brugge fonds kunnen we weer meer projecten oppakken.