Tijdens een feestelijke bijeenkomst op woensdagmiddag 24 augustus is het Gelderse natuurgebied het Aaltense Goor uitgeroepen tot het nieuwste Icoonlandschap van Nederland. Na Noorbeek (Zuid-Limburg) en de Hoge Berg op Texel is het Aaltense Goor het derde gebied dat dit predicaat draagt.
(Ondertiteling beschikbaar.)
De titel Icoonlandschap wordt toegekend door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC), in samenwerking met lokale partijen die betrokken zijn bij het behoud en de ontwikkeling van het gebied. De onthulling vond plaats in het Aaltense Goor zelf, en was georganiseerd door de VNC en Staatsbosbeheer, eigenaar en beheerder van het gebied.
Wat is een Icoonlandschap?
Icoonlandschappen zijn gebieden met een bijzondere landschappelijke schoonheid en gaafheid. Deze unieke stukjes cultuurlandschap laten door hun rijke cultuurhistorie zien hoe de geschiedenis van het Nederlandse landschap levend gehouden kan worden. Verschillende partijen zetten zich ervoor in deze gebieden niet alleen te behouden maar ook verder te ontwikkelen. Bovendien zijn Icoonlandschappen ecologisch waardevol omdat er tal van bijzondere planten- en dierensoorten voorkomen.
Door Icoonlandschappen aan te wijzen wil de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap deze vaak wat minder bekende gebieden extra op de kaart zetten en zo bijdragen aan de waardering van het Nederlandse cultuurlandschap. Het predicaat moet gezien worden als een blijk van erkenning voor de mensen die bij het gebied betrokken zijn. Er is geen geldprijs of andere consequentie aan de benoeming verbonden.
Over het Aaltense Goor
Het Aaltense Goor is een bijzonder stukje Nederlandse landschapsgeschiedenis. De kleine landbouwpercelen zijn begrensd met sloten en omzoomd door elzen. Dit type ontginningslandschap kwam vroeger op grotere schaal voor op verschillende plekken in Nederland, daar waar het van nature nat is. Bij de ruilverkaveling van de jaren ’70 en ’80 is op veel plekken in Nederland dit type cultuurlandschap gedeeltelijk of geheel verdwenen. In het Aaltense Goor is het bewaard gebleven: het was er namelijk zo drassig dat het te kostbaar was om moderne landbouwpercelen van te maken. Daarom is het Aaltense Goor in een reservaat voor het nageslacht veiliggesteld.
In dit bijzondere landschap komen talloze planten- en diersoorten voor, waarvan een aantal nationaal of internationaal beschermd. De vele singels die het Aaltense Goor dooraderen maken het bij uitstek geschikt leefgebied voor struweelvogels als geelgors en braamsluiper, maar ook de nachtegaal, wielewaal, steenuil, bosuil en ransuil vinden hier hun thuis. Alle percelen zijn rijk aan bloemen en kruiden. Soorten als de gevlekte orchis, pilvaren en de grote ratelaar komen ook nog voor op de lagere en nog meer vochtige delen.
Het Aaltense Goor is eigendom van Staatsbosbeheer, die het gebied samen met pachters beheert.
Kijk voor meer foto’s en informatie op https://icoonlandschappen.nl/.
Een folder over Icoonlandschap het Aaltense Goor kunt u hier downloaden.