Beek-Ubbergen, 25 juli 2018
Op woensdag 25 juli 2018 zijn de Brabantse Maasheggen officieel benoemd tot UNESCO-biosfeergebied. Biosfeergebieden belichamen een unieke relatie tussen natuurlijk en cultureel erfgoed. De Maasheggen zijn nu het enige biosfeergebied van Nederland.
De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) zet zich al jaren in voor behoud en herstel van de Maasheggen. Samen met de gemeente Boxmeer is de VNC in 2016 de procedure gestart om het Maasheggengebied internationaal erkend te krijgen als onderdeel van het UNESCO- Mens- en Biosfeerprogramma. Door een extra bijdrage van de Postcode Loterij heeft de VNC ook gronden kunnen opkopen om de heggenstructuur veilig te stellen. Daarnaast voert de VNC herstelwerkzaamheden uit in het gebied.
De Maasheggen zijn het oudste cultuurlandschap van Nederland. In grote delen van het gebied is het heggenlandschap nog ouder dan de oudste wegen aldaar, zelfs die uit de Romeinse tijd. Het karakteristieke met hagen omlijste gebied omvat naast heggen onder meer weides, poelen en knotbomen. De in elkaar vervlochten meidoorns dienen al honderden jaren als natuurlijke hekwerken om vee binnen de perken te houden.
Het vlechten van heggen is ook vandaag de dag nog een springlevende traditie. Jaarlijks wordt door Stichting Landschapsbeheer Boxmeer (SlaBoX) in de Maasheggen het Nederlands Kampioenschap Maasheggenvlechten georganiseerd. Tientallen teams van vlechters strijden onder toeziend oog van duizenden toeschouwers om de trofee de ‘Gouden Hiep’.
Voor de Noordelijke Maasvallei is de toekenning van de biosfeerstatus een heuglijk feit. Deze biedt kansen voor verdere duurzame ontwikkeling waarin het karakter van het gebied versterkt wordt. De toekenning van de biosfeerstatus is tot stand gekomen dankzij een succesvolle samenwerking van gemeente Boxmeer, gemeente Cuijk, Staatsbosbeheer, Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, Brabants Landschap, waterschap Aa en Maas, SlaBoX, ZLTO en provincie Noord-Brabant.
Lees hier het gezamenlijke persbericht van de gebiedspartijen en kijk voor meer informatie op https://www.maasheggenunesco.com/.