Het Collectief Deltaplan Landschap is een groep van zo’n veertig enthousiaste boeren en andere deelnemers die zich dagelijks inzetten voor meer biodiversiteit in de Maasheggen. Zo worden de Maasheggen stap voor stap nog mooier! De VNC is nauw betrokken bij het Collectief.
Meer kruiden
Langs weides zijn kruidenrijke stroken aangelegd. Als bijvoorbeeld blijkt dat op een bepaalde plek in het gras minder soorten voorkomen dan gewenst, wordt een goed doorwortelde kruidenmat ingezaaid. Om te voorkomen dat het gras te dominant wordt, worden daarvoor eerst de grasmat omgedraaid en vervolgens de inheemse kruiden ingezaaid. Die aanpak is succesvol gebleken, want met deze methode is al op veel locaties in de Maasheggen, in totaal vijf hectare, voor veel kruiden gezorgd. Op deze kruiden komen weer tal van insecten en vogels af. Ook blijkt in tijden van droogte dat de kruiden als een spons werken en het water wekenlang kunnen vasthouden.
Net ingezaaide kruidenranden
Margrieten op de kruidenranden
Meer heggen
Ook is het Maasheggenlandschap verrijkt met nieuwe lengtes heggen. De afgelopen 2 jaar is 3 kilometer meidoornhaag geplant op locaties waar de heggen vroeger hebben gestaan maar door de jaren heen waren verdwenen. Door deze plantacties van het Collectief zijn vaak eeuwenoude heggenpatronen in ere hersteld.
Voor de gaten die door de jaren heen in de heggen waren ontstaan is 1 kilometer weer opgevuld met autochtone meidoorn. Een meer aaneengesloten netwerk maakt het landschap van de Maasheggen niet alleen mooier, maar de doorlopende verbindingen tussen heggen zijn ook van belang voor onder meer dassen, wezels, marters en vogels.
3 kilometer Aangeplante meidoornhaag
aanplant Maasheggen
Meer vogels
In 2018 is met een aantal boeren begonnen aan een nieuwe manier om meer biodiversiteit te krijgen. Samen met de boeren is toen een Maasheggen-vogelakker bedacht. Dat is een akker met afwisselend luzerne die geoogst wordt en een strook waar vogels graag schuilen en eten vinden.
Ook dat was een succes, want deze vogelakkers blijken een walhalla voor vele vogelsoorten. Op deze vogelakkers wordt ook al twee jaar geteld door tellers van SOVON. Ook zij waren onder de indruk, want één van de tellers meldde nog nooit in zijn leven zoveel ringmussen gezien te hebben als op de vogelakker in Beugen! En de aantrekkingskracht van de vogelakkers op vogels gaat verder: elk jaar ontdekken vele mussen, vinken, gorzen en andere kleine en grote vogelsoorten de akkers. Vooral de veelheid aan soorten die ervan profiteren valt op. Zelfs patrijzen zijn, weliswaar goed verborgen, op de akkers aan te treffen.
Momenteel wordt hard gewerkt om deze positieve ontwikkelingen verder uit te breiden. Zo is er zelfs een verdubbeling van de vogelakkers ten opzichte van vorig jaar en zijn ook in het verlengde hiervan positieve ontwikkelingen verwacht voor een groot aantal soorten. Ook op de nieuwe locaties wordt goed geteld wat er allemaal op de akkers af komt.
Vogelakkers
Patrijzen op de vogelakkers
Tellingen op de vogelakkers
Nieuw akkercomplex
De zomertortel heeft het zwaar in Nederland. Deze schuwe vogel broedt nog dapper met een paar koppeltjes in de Maasheggen maar mist graanakkers. Daarom is er nu in Sint Agatha en Vierlingsbeek een akkercomplex in aanleg met een mozaïek van vogelakkers, wintervoedselvelden en graanakkers met een verlengde graanstoppel. Daarmee zal naar verwachting niet alleen de biodiversiteit flink omhoog gaan en hopelijk de zomertortel een zetje in de rug krijgen, maar worden ook de Maasheggen net weer een stukje mooier.
Alle foto’s zijn gemaakt door Lars van Peij.