PERSBERICHT
Beek-Ubbergen / Rees, 5 oktober 2023
Nederlands-Duits grensgebied krijgt sterker landschap met meer heggen
In een nieuw project rondom de Nederlands-Duitse grens wordt het boerenlandschap versterkt met onder andere 10 kilometer heggen en 20 kilometer bloemrijke randen. Ook worden waterlopen natuurlijker beheerd. Boeren die getroffen zijn door extreme weersomstandigheden, krijgen daarmee een toekomstbestendiger landschap waar ook meer planten en dieren in zullen voorkomen.
In het grote landschapsherstelproject Grenzeloos landschap – Grenzenlose Landschaft werken de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap en het Naturschutzzentrum im Kreis Kleve e.V. samen aan zogenaamde ‘dooradering’ van het landschap, aan zowel de Nederlandse als de Duitse kant van de grens. Dooradering wil zeggen dat het landschap een natuurlijke aankleding krijgt door het aanleggen van elementen als heggen en bloemrijke randen.
Extreme weersomstandigheden zoals hittegolven en hevige regenval hebben vaak dramatische gevolgen voor de landbouw. Het agrarisch landschap is hier door de jaren heen kwetsbaarder voor geworden door het verdwijnen van landschapselementen voor de intensivering van de landbouw. Door deze elementen weer terug te brengen versterken we het boerenlandschap, omdat heggen en bosjes effectief zijn in het voorkomen van schade door extreem weer. Daarnaast bevorderen ze de biodiversiteit en zijn ze cultuurhistorisch waardevol. De aanleg van de nieuwe landschapselementen gebeurt in samenwerking met door extreem weer getroffen boeren en landeigenaren.
Visualisatie van landschap vóór en na aanplant van nieuwe heggen
Naast de ‘droge’ elementen als heggen en bloemranden, vormen waterlopen zoals beken en sloten de ‘natte’ dooradering van het landschap. Als tweede onderdeel van het project wordt het beheer van de waterlopen verbeterd, zodat zij beter gaan functioneren. Dat wil zeggen dat ze bij hevige regenval minder snel buiten de oevers treden, en bij extreme droogte het water langer vasthouden.
De Tielebeek, een droogstaande waterloop in het projectgebied die zal profiteren van de nieuwe maatregelen
Tot slot komen er informatieborden en wandel- en fietsroutes in het gebied, waarin de geschiedenis en ontwikkeling van het landschap centraal staan. Zo wordt ook de bewustwording over het landschap vergroot bij bewoners en bezoekers.
Het project gaat dit najaar van start en loopt tot en met zomer 2027. Het zal grofweg plaatsvinden tussen Mook-Middelaar, Land van Cuijk, Gennep en Bergen (L) aan de Nederlandse kant en Goch, Weeze, Kalkar en Uedem aan de Duitse kant. Het zal bovendien aansluiten op de Brabantse Maasheggen, waarmee de natuurlijke verbindingen tussen deze gebieden verder uitgebreid worden. Het project is ondersteund door het Interreg VI programma Deutschland-Nederland.
Het projectgebied
Een uitgebreider artikel over het project Grenzeloos landschap – Grenzenlose Landschaft leest u in de najaarseditie 2023 van het VNC-ledenblad de Landschappelijk.
Ondersteund door het Interreg VI-programma Duitsland-Nederland.