Schop in de grond
Met financiële steun van de Provincie Gelderland hebben grondeigenaar BVOB, de boeren, Vereniging Nederlands Cultuurlandschap en Collectief Rivierenland de handen met succes ineengeslagen om ruim 30 hectare landbouwgrond landschappelijk aan te kleden en zo de Ooijpolder nóg verder te verfraaien.
Op zaterdag 23 november steekt gedeputeerde Harold Zoet de schop in de Ooijse klei en worden de eerste meidoornstruiken in de grond geplant. Met de aanplant van deze eerste meter haag wordt het startschot gegeven aan een omvangrijk landschapsherstelproject.
4 kilometer hagen
In totaal wordt ruim 4 kilometer aan struweelhagen aangeplant. De fraaie aankleding van het boerenland bestaat uit verschillende soorten autochtoon plantmateriaal, waaronder meidoorn, Gelderse roos en wegedoorn. Door deze hagen wordt landbouw gecombineerd met landschapsherstel en krijgt de biodiversiteit een sterke impuls. Tevens wordt een grote poel gegraven. Deze moet een thuis gaan bieden aan amfibieën, waaronder de in het gebied voorkomende soorten als de boomkikker en kamsalamander.
Samenwerking
Dit project laat zien dat wanneer boeren, grondeigenaren, overheden en natuurorganisaties samen hun verantwoordelijkheid nemen, er een significante bijdrage kan worden geleverd aan verfraaiing van ons landschap en herstel van de biodiversiteit.
Achtergrondinformatie:
BVOB al langer en op meer plaatsen actief met landschapsherstel
Ook in 2010 – toen de Ooijpolder werd aangewezen door de toenmalig minister van LNV als voorbeeldgebied voor landschapsherstel – plantte BVOB in samenwerking met de VNC al hagen aan op haar percelen. In 2022 plantte BVOB ook 4 kilometer hagen aan in Wijchen. Dit jaar zal het landschappelijk raamwerk daar worden aangevuld met nog eens 1,2 kilometer extra haag. Op eigen initiatief levert BVOB hiermee een grote bijdrage aan de inrichting van een ecologische verbindingszone die ooit door de provincie Gelderland is aangewezen.
Stichting BVOB
Het initiatief komt vanuit de Stichting tot Beheer van het Vermogen der Oud Burgeren (BVOB). BVOB beheert het eeuwenoude vermogen van het Oud Burgeren Gasthuis (OBG) in Nijmegen, dat al ruim 430 jaar onlosmakelijk verbonden is met de stad Nijmegen. Tot op de dag van vandaag voorziet OBG in ondersteuning en zorgdiensten voor ouderen en organiseert tal van welzijnsactiviteiten voor de cliënten en de wijk waarin OBG gelegen is.
Op onderstaande kaart zijn de nieuwe landschapselementen ingetekend. Klik op de kaart om deze te vergroten.