De Maasheggen, ons grootste heggenlandschap, vormen al vele jaren het decor van veel van ons landschapsherstelwerk. De VNC heeft de laatste jaren steeds meer activiteiten in de Maasheggen kunnen ontplooien die het toch al zo bijzondere landschap nog mooier hebben gemaakt. Van aanplant en beheer van de heggen, tot poelen, kruidenrijke randen en vogelakkers.
Veel van die verdiensten zijn toe te schrijven aan Lars van Peij, die al sinds begin 2017 werkzaam is bij de VNC. Lars heeft zich in al die jaren onvermoeibaar ingezet als veldcoördinator in de Maasheggen, maar de afgelopen maanden heeft hij met een persoonlijk project gezorgd voor de grootste plantactie in het gebied ooit. Een prachtige prestatie, met helaas een trieste aanleiding.
In 2016 ontving de VNC een extra bijdrage van de Postcode Loterij om de Brabantse Maasheggen landschappelijk op te knappen en uit te breiden en de procedure in gang te zetten om het gebied door UNESCO erkend te krijgen. De UNESCO-status kwam er uiteindelijk in 2018, maar al ruim daarvoor moesten we aan de slag met het gebiedsproces om met het landschap zelf aan de slag te gaan. Daarvoor hadden we iemand nodig die zich moeiteloos kon bewegen tussen de verschillende partijen en belangen die speelden in de Maasheggen. Dat werd Lars, die begin 2017 bij de VNC in dienst trad als projectleider/veldcoördinator Maasheggen.
Nadat Lars begon bij de VNC, is hij in rap tempo uitgegroeid tot ‘Mister Maasheggen’. Lars werd een bekend gezicht in het gebied en kon met iedereen door één deur, wat essentieel bleek om er ook daadwerkelijk iets voor elkaar te krijgen. Zo werden de afgelopen jaren prachtige resultaten geboekt onder het toeziend oog van veldcoördinator Lars: kilometers opgeknapte en nieuw aangeplante heggen, tientallen poelen en vele tientallen hectares kruidenrijke randen en vogelakkers.
Een mooie en langdurige voortzetting van Lars zijn werk in de Maasheggen lag in het verschiet, maar soms loopt het leven anders. Lars kreeg de wrede diagnose dat bij hem Huntington was geconstateerd. Deze slopende erfelijke hersenziekte is vergelijkbaar met een combinatie van ALS, Parkinson en dementie, en tast mettertijd de hersenen steeds verder aan. Er bestaat vooralsnog geen genezing of behandeling. De kans dat je de ziekte erft is 50 procent en de opa en de moeder van Lars hadden de ziekte allebei – en stierven eraan.
Het zou eenieder met eenzelfde diagnose vergeven zijn bij de pakken neer te gaan zitten, maar zo zit Lars niet in elkaar. Lars, de eeuwige optimist zoals we hem kennen, besloot zijn handen uit de mouwen te steken voor zijn geliefde Maasheggen. Hij startte eigenhandig een nieuw project, genaamd ‘Maasheggen Mooi’, met als doel om het Maasheggenlandschap verder uit te breiden met de aanplant van meerdere kilometers nieuwe heggen. Een schitterend initiatief van Lars om op zijn manier iets blijvends na te laten in het landschap dat hem zo nauw aan het hart ligt. Voor iedereen, maar in het bijzonder voor zijn vrouw Edith en hun tweejarige zoontje Sem, die als embryo al getest is op Huntington en het gen voor de erfelijke ziekte niet heeft.
Lars met zijn zoontje Sem
Lars begon een fondsenwervingsactie om het benodigde geld voor de heggen binnen te halen. Met een heldhaftige sponsorloop van de Kennedymars in Sittard (80 kilometer) en de nodige aandacht in verschillende media, haalde Lars uiteindelijk uit 473 donaties meer dan 18.000 euro op. Genoeg om zo’n 12.000 stuks autochtoon plantmateriaal aan te schaffen voor de aanplant van de nieuwe heggen. De heggen hebben een rug van overwegend meidoorn, met af en toe een wegedoorn, Spaanse aak, hondsroos, rode kornoelje of wilde kardinaalsmuts. Stuk voor stuk eeuwenoude Maasheggensoorten.
In november vorig jaar kon het planten beginnen. Voor zijn actie heeft Lars een enorm team van 290 vrijwilligers weten te mobiliseren, van (studie)vrienden en familie tot gebiedspartijen, schoolklassen, alle Maasheggenclubs, ambtenaren en collega’s van de VNC; iedereen hielp mee voor dit prachtige doel. Verspreid over negen plantdagen op negen verschillende locaties in de Maasheggen (o.a. Oefffelt, Beugen, Boxmeer en St. Agatha) is uiteindelijk circa 2,5 kilometer heg aangeplant, bestaande uit bijna 12.000 planten. Een wereldprestatie. Sterker nog; een wereldrecord, want een plantactie van dergelijke omvang was nog nooit eerder vertoond.
Honderden vrijwilligers hielpen mee met planten voor de actie Maasheggen Mooi.
De VNC is ongelooflijk trots op Lars en wat hij gepresteerd heeft. Dat iemand ondanks zulke tegenspoed zich zo kan (blijven) inzetten voor het landschap, daar kunnen we alleen maar een diepe buiging voor maken. De VNC heeft Lars het afgelopen jaar de ruimte gegeven zich volledig te richten op dit prachtige project, en blijft dat ook doen. Want Lars is nog niet klaar; ook dit jaar wil hij verder met planten om de Maasheggen nog mooier te maken. En daarbij zullen we hem als VNC natuurlijk altijd blijven steunen.
Doneren voor de actie ‘Maasheggen Mooi’ kan nog steeds. Kijk hiervoor en voor meer informatie op maasheggenmooi.nl.
Engeltje op de schouder voor LarsTijdens de uitreiking van onze jaarlijkse waarderingsprijs de Gouden Mispel op 13 december jl., kreeg Lars een bijzondere erkenning. Nadat alle mispels waren uitgereikt wijdde VNC-directeur Jaap Dirkmaat het slotwoord van de avond aan Lars. Hij sprak daarbij zijn waardering uit voor Lars zijn onvermoeibare inzet en prachtige verdiensten ondanks zijn zware situatie, en overhandigde hem een beeltenis van Sint Brigida, de beschermheilige van het vee en de heggen en in dit geval, ook van Lars. |
Dit artikel verscheen eerder in het VNC-ledenblad de Landschappelijk. Wilt u het blad ieder kwartaal gratis thuis ontvangen? Word dan lid van de VNC!